Usein kysyttyä

Punkkipanta suojaa lemmikkejä puutiaisilta eli tutummin punkeilta. Seresto on koirille ja kissoille tarkoitettu lääkepanta, joka karkottaa ja tappaa puutiaiset 8 kuukauden ajan. Tässä vastauksia muutamiin Serestosta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Milloin minun pitäisi käyttää Serestoa lemmikilläni?

Kun haluat suojata lemmikkisi puutiaisilta, tulee Serestoa käyttää koko punkkikauden ajan yhtäjaksoisesti. Parhaan suojan saamiseksi Seresto kannattaa laittaa lemmikin kaulaan ennen punkkikauden alkua eli ennen kuin lämpötila nousee plussan puolelle. Serestoa voidaan tarvittaessa käyttää vuoden ympäri, mikäli tarvitset suojaa kirpuilta.

Kuinka usein minun pitäisi vaihtaa panta uuteen?

Panta vaikuttaa kahdeksan kuukauden ajan puutiaisiin sekä tappavasti että karkottavasti. Kirppuihin teho kestää 7−8 kuukauden ajan. Parhaan suojan takaamiseksi panta täytyy pitää lemmikin päällä jatkuvasti. Panta korvataan uudella 8 kuukauden jälkeen tai eläinlääkärin harkinnan mukaan.

Täytyykö lemmikissä mahdollisesti kiinni olevat puutiaiset poistaa, kun panta kiinnitetään?

Kyllä. Lemmikissä pannan kiinnityshetkellä olevat puutiaiset on suositeltavaa poistaa, koska ne saattavat pysyä ihossa kiinni. Karkottava vaikutus uusia tartuntoja vastaan alkaa kahden vuorokauden kuluessa pannan kiinnittämisestä.

Voiko Serestoa pitää myös koiran uidessa?

Kyllä. Pantaa ei tarvitse poistaa uinnin eikä pesun ajaksi. Mikäli lemmikki ui erittäin paljon tai sitä pestään sampoolla hyvin usein saattaa pannan vaikutusaika lyhentyä. Kuukausittaisen sampoopesun tai uimisen ei ole kuitenkaan todettu merkittävästi lyhentävän 8 kuukauden tehoa punkkeihin.

Minkä ikäiselle pennulle Sereston voi laittaa?

Koiranpennuille Serestoa voidaan käyttää 7 viikon ja kissanpennuille 10 viikon iästä alkaen. Kasvavilla pennuilla kannattaa jättää vähän kasvuvaraa pantaan, kun siitä leikataan ylijäävää osaa pois (katso pannan kiinnitysohje).

Voiko Serestoa käyttää muiden loishäätölääkkeiden kanssa?

Serestolla ei ole tunnettuja yhteisvaikutuksia muiden lääkeaineiden kanssa.

Mitä pitää tietää kirpuista ja punkeista?

PUNKIT

Puutiaiset, tutummin punkit, ovat hyvin yleisiä koiran ja kissan ulkoloisia. Punkkien elinalueen levitessä punkkivälitteiset taudit yleistyvät. Yleisimmät punkkivälitteiset taudit lemmikeillä Suomessa ovat anaplasmoosi ja borrelioosi, ihmisillä puolestaan borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus.

KIRPUT

Kirpputartunnat ovat Suomessa vielä toistaiseksi harvinaisia, mutta Pohjoismaiden ulkopuolella kirppuja esiintyy runsaasti – jo Tanskassa kirpputartunta on yksi tavallisimmista ulkoloistartunnoista. Kirput levittävät myös erilaisia tauteja.

Mikä on pahin punkkiaika / levinneisyysalue?

MONI KUU ON PUNKKIKUU

Punkit ovat runsastuneet ja levinneet yhä pohjoisemmaksi Suomessa. Punkkikausi kestää Suomessa tavallisesti maaliskuulta alkaen jopa 8 kuukautta ja ylikin. Vastoin yleistä luuloa, punkit ovat aktiivisimmillaan ja runsaslukuisimmillaan alkusyksystä.

Tarkasta turkki päivittäin koko punkkikauden ajan, ohjeet löydät täältä.

Lisätietosa saat osoitteesta eroonpunkeista.fi

 

Miksi Seresto?

Punkkisuoja kerralla kuntoon

Seresto on oikea valinta silloin, kun haluat suojata lemmikin puutiaisilta koko punkkikauden ajan. Parhaan suojan saamiseksi Seresto laitetaan lemmikin kaulaan ennen punkkikauden alkua eli ennen kuin lämpötila nousee plussan puolelle.

Sereston puutiaisia tappava vaikutus alkaa heti ja karkottava vaikutus uusia tartuntoja vastaan alkaa kahden vuorokauden kuluessa pannan kiinnittämisestä.

Tappava ja karkottava vaikutus

Seresto sekä tappaa kiinnittyneet punkit että estää uusien punkkien kiinnittymisen karkottavan vaikutuksensa ansiosta. Punkkivälitteisten sairauksien tarttumisriski on pienin käytettäessä tuotetta, jolla on puremista ehkäisevä vaikutus.

Seresto pantaa ei tarvitse poistaa uimisen tai pesemisen ajaksi. Mikäli lemmikki ui erittäin paljon tai sitä pestään sampoolla usein, saattaa pannan vaikutusaika lyhentyä.

Miten Seresto toimii?

Sereston vaikuttavat aineet imidaklopridi ja flumetriini ovat integroituna pannan patentoituun polymeerimatriksirakenteeseen.

Iho- ja turkkikontaktissa molemmat vaikuttavat aineet vapautuvat pannan pintakerroksesta lemmikin turkin ja ihon rasvakerrokseen jatkuvasti riittävinä pitoisuuksina.

Vaikuttavat aineet leviävät pannan kosketuskohdasta koko eläimen ihon ja turkin rasvakerrokseen. Lääkeaineiden pitoisuudet säilyvät riittävinä koko käsittelyjakson ajan.